Τετάρτη 3 Αυγούστου 2011

Η Γ‘ Πτέρυγα

Μια μέρα σαν κι αυτή θα ’θελα να πεθάνω. Όχι, όχι τώρα. Όταν έρθει η στιγμή, που δεν την ξέρω, αλλά που σίγουρα θα υπάρξει. Δεν με έπιασαν τα υπαρξιακά μου, μην ανησυχείτε, απλά σκέφτομαι αυτό που σίγουρα κατά καιρούς, περνά από το μυαλό του καθενός, ίσως λίγο πιο συχνά από το δικό μου.
Αν μπορούσα, δηλαδή, να διαλέξω την μέρα. Όχι την ημερομηνία, τη μέρα. Θα ήθελα να είναι ηλιόλουστη. Θα ’θελα στους κάμπους να είναι ανθισμένα τα ηλιοτρόπια, να φυσά ένα απαλό αεράκι και τα κεφαλάκια τους να πάνε πέρα δώθε. Ο ήλιος να παίζει με τις σκιές τους, μια από ’δω, μια από ’κει....
Σίγουρα θα με περάσετε για τρελή. Δεν ξέρω.... Ίσως και να ’μαι. Ίσως να φταίει ο χώρος που είμαι, ίσως... οι συγκυρίες, ίσως όλα μαζί. Αλλά δεν έχω την απάντηση. Δεν είναι ξεκάθαρη μέσα στο κεφάλι μου. Καμιά φορά ξυπνώ μέσα στη νύχτα από την αγωνία μου, να μην πεθάνω το βράδυ στον ύπνο μου. Με λούζει κρύος ιδρώτας, το στόμα μου είναι στεγνό και η καρδιά μου χτυπά τόσο δυνατά που νομίζω ότι θα πηδήξει έξω από το στήθος μου. Αλήθεια, μπορεί να συμβεί αυτό;
Δεν είμαι μόνη μου εδώ. Έχει κι άλλες χαμένες ψυχές, άλλες λιγότερο, άλλες περισσότερο από τη δική μου. Στο διπλανό δωμάτιο, απόψε, έφεραν έναν καινούριο. Δεν πρόλαβα να τον δω. Άκουσα, όμως, τις κραυγές του, τη νύχτα. Δεν κοιμόμουν έτσι κι αλλιώς. Έχω μια εβδομάδα που είμαι ήρεμη. Η νοσοκόμα μου είπε ότι είναι το φάρμακο, αλλά εγώ ξέρω καλύτερα από αυτή την στρίγγλα. Την προηγούμενη εβδομάδα, αυτή μου ’χωσε την ένεση στο μπούτι. Ακόμη πονάω που έσπασε η σύριγγα.
Τι έλεγα; Α, ναι! Ξέρετε, καμιά φορά χάνω τον ειρμό της σκέψεις μου. Έλεγα ότι ξέρω καλύτερα και από τον γιατρό ακόμα. Δεν είναι το  φάρμακο. Ποτέ δεν ήταν. Ήταν αυτός που όλες αυτές τις νύχτες δεν ήρθε. Αυτός, που πάρα πολλά βράδια, όλο τον προηγούμενο καιρό, καρτερούσε έξω από το παράθυρό μου. Σας είπα ότι είμαι μόνη μου στο δωμάτιο; Δεν σας το ’πα. Βέβαια. Βρίσκομαι στην πτέρυγα υψίστης ασφαλείας. Γι’ αυτό δεν με πιστεύουν. Γιατί, αν υπήρχε κάποιος εδώ μαζί μου, θα τον έβλεπε, αν και..... εκείνος έρχεται μόνο για μένα. Δεν έχω καθαρή εικόνα από το πρόσωπό του, για να σας τον περιγράψω. Το μόνο που μπορώ να σας πω, ότι και η φιγούρα του ακόμη, απροσδιόριστη είναι. Σκιά, ναι. Σαν μια μαύρη σκιά κάτω από το φως της λάμπας που κρέμεται απέναντι από το παράθυρο. Δεν τολμώ να σηκωθώ όταν είναι εκεί. Κρύβομαι κάτω από τα σκεπάσματα και μόνο μια κλεφτή ματιά του ρίχνω.....Θα μου πείτε:«Μην τον κοιτάς και θα φύγει.», αλλά δεν φεύγει. Νιώθω ότι η ματιά του διαπερνά τα σεντόνια, νιώθω να καίει τα σωθικά μου και τότε σαν από μόνα τους τα χέρια μου κατεβάζουν το σεντόνι. Προσπαθώ να γυρίσω το κεφάλι μου από την άλλη πλευρά, αλλά δεν μπορώ. Νομίζω ότι μια δύναμη το στρίβει με βία προς την κατεύθυνσή του και με αναγκάζει να τον κοιτάξω... Και τότε, βλέπω δυο πύρινα μάτια, μέσα στο σκοτάδι, να προσπαθούν να μπουν στο μυαλό μου. Νιώθω τον εγκέφαλό μου να φλέγεται και μια φωνή, που μπορεί να μην είναι  φωνή, δεν ξέρω.... ένα κρώξιμο.... να μου λέει: «Τώρα, Ελένη. Ήρθε η ώρα....» και τότε ανάβει το φως στο δωμάτιο και βλέπω την νοσοκόμα με την σύριγγα στο χέρι. Εγώ δεν είμαι στο κρεβάτι πια, αλλά όρθια στην γωνία του δωματίου να στριγγλίζω και να προσπαθώ να αμυνθώ. Μετά δεν θυμάμαι τίποτα, ως την ώρα που ανοίγω τα μάτια. Η λάμπα φθορίου στον θάλαμο είναι αναμμένη και τα νιώθω να τσούζουν. Τα ξανακλείνω. Στο στόμα μου η γεύση είναι πικρή. Το νιώθω ξερό, λες και είχα κάρβουνα μέσα. Κάνω να βγάλω τα χέρια μου έξω από το σεντόνι και δεν μπορώ. Είμαι πάλι δεμένη.

12 σχόλια:

  1. ΠΟΛΥ δυνατό κείμενο !!!

    Εφιαλτικό, μακάβριο, σε πιάνει απ το λαιμό και δεν σε αφήνει μέχρι να τελειώσει. Σαν τον εφιάλτη που περιγράφεις.

    Θέλω όμως την άλλη φορά να γράψεις κάτι χαρούμενο. Κάτι ανάλαφρο, κάτι ξέγνιαστο. Βάλε κάτι άλλο στο μυαλό σου και γραψε το. Και γέμισε από αυτό !!

    Μπορείς !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτή τη φορά όχι μόνο δεν έχω καμιά "υπόδειξη" να σου κάνω αλλά μου παρέδωσες μάθημα δημιουργίας εφιαλτικής ατμόσφαιρας. Εξαιρετικός ρυθμός, δυνατές σκηνές που ξαφνιάζουν. Πραγματικά αρπάζεις τον αναγνώστη από την πρώτη φράση.
    Αυτό μου αποδεικνύει ότι σίγουρα και στα πιο ανάλαφρα, αισθηματικά, ερωτικά ή περιγραφικά, αφηγήματα έχεις τα όπλα να τα υποτάξεις.
    Μετά από το παραπάνω εξαιρετικό πράγματι κείμενο θα περιμένω κι εγώ όπως και άλλοι φαντάζομαι να δούμε και κάτι ανάλαφρο, κάτι καλοκαιριάτικα δροσερό.
    Πάντως την τέχνη την διαθέτεις!!!
    Καλό σου απόγευμα Σταυρούλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. πάρα πολύ καλό....
    καλή σου συνέχεια γράφεις ωραία....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. GiP,
    δεν ξέρω πως να σας ευχαριστήσω για τα καλά σας λόγια..... Το να γράφω είναι κάτι που μου αρέσει πάρα πολύ γιατί μπορώ να βγάλω από μέσα μου ότι νιώθω... θυμό, αγανάκτηση, φόβο, λύπη, χαρά..... Εκτονώνομαι. Είναι κάτι που αγαπώ επίσης πάρα πολύ! Το ότι σας αρέσουν και μου κάνετε την τιμή και τα διαβάζετε, είναι για μένα μια επιπλέον χαρά.
    Την καλημέρα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Χριστόφορε,
    δεν ξέρω πως να σου εκφράσω την εκτίμηση και τη χαρά που νιώθω. Το να γράφω, για μένα είναι, τρόπος έκφρασης. Επειδή είμαι δύσκολος άνθρωπος ότι κουβαλάω στην ψυχή μου μόνο με τον γραπτό λόγο μπορώ να το εξωτερικεύσω. Εκτός των άλλων μου αρέσει πολύ και το ευχαριστιέμαι κιόλας.
    Το ότι σου αρέσουν εσένα και σε μερικούς ακόμη ανθρώπους, για μένα είναι, η μεγαλύτερη χαρά.
    Να είσαι καλά που πιστεύεις σε μένα, αυτό μου δίνει την ώθηση να συνεχίσω να το κάνω και να προσπαθώ περισσότερο!
    Σε ευχαριστώ που είσαι εδώ!!!! Την καλημέρα μου!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. homemade,
    σε ευχαριστώ πολύ!!!! Χαίρομαι που σου άρεσε!!!
    Την καλημέρα μου!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Κάτι κέντρισε το ενδιαφέρον μου από αυτά που σου έγραψε ο Χριστόφορος στο μπλογκ του και είπα να περάσω.
    Εξαιρετικό κομμάτι, δυνατές εικόνες, περιγραφή που σου πιάνει την ψυχή και στην κάνει κομμάτια.
    Έχω διαβάσει ακόμη ένα διήγημα σου και μου άρεσε. Ευκαιρία να κάνω μια καλή περιήγηση με την άδειά σου!
    Είμαι .... βιβλιοφάγος και χαίρομαι που βρίσκω τέτοια διαμάντια στα μπλογκς σας.
    Καλές εμπνεύσεις.
    Καληνύχτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. marimar,
    είναι τιμή μου και μεγάλη χαρά που με επισκέπτεσαι. Ευχαριστώ για τον χαρακτηρισμό, αν και νομίζω ότι είναι υπερβολικός. Δεν ξέρω αν γράφω καλά. Το κάνω επειδή μου αρέσει, αλλά περισσότερο με εκτονώνει. Δεν είναι χόμπυ, είναι ανάγκη.
    Η περιήγηση επιτρέπεται, φυσικά. Άλλωστε για αυτό το λόγο δεν είναι κλειδωμένο και μπορεί να μπει όποιος θέλει. Σε ευχαριστώ ξανά! Την καλημέρα μου!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. τρόμαξα με την αρχή :-) πολύ πολύ δυνατό :-) πολλά φιλιά γειτόνισσα και καλό Σαββατοκύριακο :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Leviathan,
    αυτός ήταν ο σκοπός! χαχαχαχαχα!!!! Σε ευχαριστώ πολύ!!!!
    Να’σαι καλά γείτονα!!!! Φιλιά πολλά πολλά από την βροχερή Δράμα.... μάλλον τέλος το καλοκαίρι κατά δω!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Πραγματικά πως μπορείς και γράφεις τόσο μακάβρια δεν θέλω να σκέφτομαι καν τέτοιες στιγμές όχι να τις αποτυπώνω στο χαρτί.

    Πρόσεξε τι σκέφτεσαι και τι γράφεις πολύ περισσότερο!

    Πάντως για φανταστικό είναι πολύ δυνατό!

    Καλό ΣΒΚ να'χεις με φιλιά θαλασσινά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Zoyzoy, γλυκιά μου,
    δεν είναι τίποτα, μην ανησυχείς. Έχω ένα ζουρλομανδία κάπου κρυμμένο μέσα στο σπίτι και τα βράδια μου τον φορά ο Γιώργος για να κοιμάμαι.....
    χαχαχαχαχαχα!!!!!
    Τα πράγματα είναι απλά. Διαβάζω πολύ Stephen King, γιατί μου αρέσει και βλέπω θρίλερ που μου αρέσουν και αυτά πάρα πολύ. Δεν είναι δύσκολο μετά να φτιάξεις τέτοια ατμόσφαιρα. Είναι ένα κομμάτι που θα ήθελα δουλέψω, αλλά είναι δύσκολο.
    Μην ανησυχείς, δεν σκέφτομαι κατά αυτόν τον τρόπο, η ζωή είναι πολύ όμορφη για τη σπαταλίσω σε μαύρες σκέψεις και να πάθω κατάθλιψη. Όπως όλοι κι εγώ περνώ δύσκολα τώρα, οικονομικά εννοώ, αλλά όσο έχουμε την υγεία μας δεν με νοιάζει τίποτα. Έχω και τους ανθρώπους που με αγαπούν και αγαπώ κοντά μου, οπότε τι καλύτερο;;;;;;
    Και για να μην ξεχνιόμαστε..... Το ότι είστε εδώ και με διαβάζετε, με βοηθάτε, μου δίνετε δύναμη να συνεχίσω να κάνω αυτό που αγαπώ, μου δίνει πάρα πολύ χαρά!!!!
    Σε ευχαριστώ για τη συμβουλή, όμως. Καμιά φορά οι δυσκολίες μας παίρνουν από κάτω, γι’ αυτό θα τη φυλάξω και θα την έχω μπροστά μπροστά στο μυαλό μου να την ανακαλώ συνέχεια!!!!!
    Φιλιά πολλά πολλά!!!! Να είσαι καλά!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τσιγάρο Κρέας ....

Να διευκρινίσω αρχικά ότι δεν θέλω να επιτεθώ σε κανέναν. Μια σκέψη θέλω να καταθέσω, επειδή τυγχάνει να είμαι και καπνίστρια και ......