Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2011

Απόψε.


Η ώρα πέρασε. Να κάνω ένα τσιγάρο ακόμη, να πιω τις τελευταίες γουλιές του καφέ μου και να την κάνω, σιγά σιγά. 
Αστραπή ήταν αυτή; Μπα, θα μου φάνηκε, αλλά να... Ξανά πάλι. Φωτίστηκε για λίγο το σύμπαν. Ακούστηκε και η βροντή της καθαρά.  Στο βουνό έπεσε ή στον κάμπο; Δεν μπορώ να δω από εδώ που κάθομαι. 
Πότε πρόλαβε να μαζέψει τόσα σύννεφα από το μεσημέρι; Άρχισε να βρέχει. Σιγά στην αρχή, αλλά το γύρισε σε μπόρα. Μπορώ να ακούσω τις στάλες να πέφτουν στον δρόμο. Από πίσω ακούγεται πιο δυνατά. Το ελενίτ φταίει. Πέφτουν με δύναμη εκεί πάνω, κάνοντας πολύ σαματά. 
Το ράδιο παίζει παλιά αγαπημένα τραγούδια και ο καφές μου πάγωσε. Κάθε γουλιά μου φέρνει αηδία, αλλά δεν θέλω να τον πετάξω. Όπως δεν πετάς παλιά αγαπημένα μεν, άχρηστα δε, πράγματα, γιατί αν το κάνεις, νιώθεις ότι πετάς το παρελθόν σου. Είναι οι κρίκοι που σε δένουν με αυτό. 
Αστράφτει πιο πολύ τώρα. Τις βροντές δεν τις ακούω μόνο, αλλά νιώθω την δόνησή τους να διαπερνά την καρέκλα και το σώμα μου. Πόσο κοντά να πέφτουν; Να βγω και να δω; Θα γίνω μούσκεμα και δεν έχω άλλα ρούχα, μαζί μου για να αλλάξω. 
Θα μείνω στην ασφάλεια που μου δίνει ο χώρος μου. Μου αρέσει να νιώθω ασφαλής. Δεν θέλω να αμφιταλαντεύομαι. Αυτή η αίσθηση της βάρκας που γέρνει, δεν είναι το στοιχείο μου. Μερικές από τις φορές που βρέθηκα σε αυτή την κατάσταση, βούλιαξα μαζί με την βάρκα. Μετά, έπρεπε να κάνω μεγάλο αγώνα για να ανέβω στην επιφάνεια. Έχω δε, να σου πω ότι, δεν είναι καθόλου ευχάριστο, αυτό. Κάθε φορά έπρεπε να επιστρατεύσω τις δυνάμεις μου στο έπακρο, για να τα καταφέρω. 
Βέβαια, δεν ήταν πάντα έτσι. Υπήρξαν φορές που ήμουν τυχερός. Προλάβαινα την νηνεμία, την γαλήνη και συνέχιζα το ταξίδι, χωρίς ευτράπελα. Θα προτιμούσα, παρόλα αυτά, το ταξίδι της ζωής, να ήταν στην στεριά.  Ούτε εκεί είναι πολύ σίγουρα, αλλά δεν έχεις από κάτω σου, έναν ολόκληρο, ρευστό κόσμο, ούτε κύματα που να απειλούν, να σε καταπιούν. 
Τι ζωή θα ήταν τότε;  Δεν ξέρω. Δεν την δοκίμασα, οπότε δεν έχω την κατάλληλη απάντηση, να σου δώσω. Θα ήθελα να δοκιμάσω, όμως. Ίσως, το να είσαι μόνιμα ήρεμος, χαλαρός, χωρίς πολλά προβλήματα, να μην είναι το ιδανικό. Τι να σου πω; Μας αρέσει να βασανιζόμαστε. Λέμε χαριτολογώντας ότι είναι το αλατοπίπερο της ζωής. Η νοστιμιά της..... 
Ξέρω, ξέρω.... Δεν θα έχω κάτι να πω, στα εγγόνια μου, όταν γεράσω. Δεν θα είμαι σοφός. Χωρίς εμπειρίες, δεν θα μπορώ να τους δείξω τον σωστό δρόμο..... Αναρωτιέμαι, τελικά, θα ζήσω τόσο ώστε να προλάβω, να γεράσω και να αποκτήσω εγγόνια;
Δεν είμαι απαισιόδοξος, ούτε κυνικός. Ρεαλιστής είμαι. Η επόμενη μέρα θα είναι ηλιόλουστη. Αν όχι η επόμενη, η μεθεπόμενη και πάει λέγοντας. Δεν μπορεί πάντα να βρέχει. Ο ήλιος είναι εκεί, άσχετα που, δεν μπορώ να τον δω. Όσο η γη γυρίζει, γύρω του, θα κάνει την εμφάνισή του πάλι. 
Έξω, εξακολουθεί να γίνεται χαλασμός.  Χτυπά το κινητό μου. Ποιος να είναι άραγε μια τέτοια νύχτα; 
Ο κολλητός μου. Ήθελε να μάθει τι κάνω. Έχει βγει με το κορίτσι του και θέλει να πάω κι εγώ. Το σκέφτομαι. Να πάω; Μήπως τους χαλάσω το τετ α τετ; Αλλά πάλι, αν ήθελαν να ήταν μόνοι, δεν θα μ’ έπαιρναν τηλέφωνο. Παρέα θέλουν. Νομίζω ότι κι εγώ χρειάζομαι παρέα απόψε. 
Βγαίνω στο δρόμο για να πάω στο αυτοκίνητο. Μια τεθλασμένη γραμμή φωτός εμφανίζεται από πάνω μου. Ο ήχος της βροντής εκκωφαντικός. Που στο καλό πάω, με τέτοιο καιρό; Μέχρι να φτάσω στο απέναντι πεζοδρόμιο έγινα μούσκεμα. Δεν πειράζει. Θα στεγνώσω με το καλοριφέρ. Δεν κάνει κρύο, άλλωστε.
Παίρνω τον συνηθισμένο δρόμο. Τον επαρχιακό. Το φως των προβολέων μου πέφτει πάνω στα τσαλιά, που βρίσκονται κατά μήκος. Ξέρω ότι εκεί μέσα κρύβονται ζώα. Βλέπω τα μάτια τους που αντανακλούν στο φως και κόβω ταχύτητα. Πολλές φορές, βρέθηκαν μπροστά μου απρόοπτα και προσέχω πολύ. Δεν θέλω να είμαι, εγώ, αυτός που θα κόψει το νήμα της ζωής τους. Γιατί στα λέω όλα αυτά; 
Τέλος πάντων.
Κάνοντας χρόνια αυτή τη διαδρομή, είδα πολλά ζώα πατημένα, από διερχόμενα αυτοκίνητα. Γάτες, σκύλους, σκαντζόχοιρους..... Πολλούς μικρούς σκαντζόχοιρους. Αλεπούδες μικρές.... Κρίμα....
Τώρα περνάω τη γέφυρα. Εδώ έχει πάντα ομίχλη όταν βρέχει, επειδή από κάτω περνάει το ποτάμι. Πιο πέρα τα καβάκια, ορθώνονται στις άκρες της ασφάλτου και οι αστραπές που πέφτουν με γεμίζουν φόβο. Αν πέσει κεραυνός σε κάποιο από αυτά την ώρα που περνάω;
Κλείνω το ράδιο. Κάποιος μου είπε, να μην το έχω ανοιχτό σε τέτοια κακοκαιρία. Σε λίγο, βγαίνω στον κεντρικό. Ρε συ, πως δεν το σκέφτηκα τόση ώρα; Θα πάρω την Γεύση τηλέφωνο, να ετοιμαστεί, για να πάω να την πάρω. Γιατί να είμαι μόνος μου; Θα πάρω κι εγώ το κορίτσι μου μαζί. Τι στο καλό; Δεν θέλει πολύ φιλοσοφία. 
Θα είναι έτοιμη, μέχρι να φτάσω σπίτι της. 
Της κάνω αναπάντητη για να κατέβει. 
Κατέβηκε. Καθώς στέκεται μπροστά στην είσοδο και το φως της πολυκατοικίας χτυπά την πλάτη της, τα χαρακτηριστικά στο πρόσωπό της, δεν φαίνονται καθαρά. Μπαίνει στη θέση του συνοδηγού και μου χαμογελάει. Τώρα βλέπω το όμορφο μουτράκι της. Της χαμογελώ κι εγώ και τη φιλάω. Πόσο μου έλειψε, όλες αυτές τις ώρες, που ήμουν στη δουλειά.
Φτάσαμε στο ταβερνάκι. Καθίσαμε στο τραπέζι με τα παιδιά και παραγγείλαμε να φάμε. Κάθε φορά που βρισκόμαστε, περνάμε πολύ όμορφα. Γελάμε, μιλάμε, τρώμε, ξαναγελάμε....
Τελικά, όταν περιστοιχίζεσαι από ανθρώπους που αγαπάς και σε αγαπούν, πρέπει να νιώθεις ευτυχισμένος. 
Τι λες για μένα, λοιπόν; Είμαι; Νομίζω πως, είμαι....

21 σχόλια:

  1. ΕΛΠΙΔΟΦΟΡΟ,ΑΙΣΙΟΔΟΞΟ,ΡΟΜΑΝΤΙΚΟ !
    ΚΑΛΟ Σ/Κ !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. κατ' αρχάς καλορίζικο το νέο πρότυπο-φόντο...πολύ ωραία αλλαγή! δεύτερον πολύ χαίρομαι που σχολιάζω πρώτος τη ανάρτηση αυτή...σπαρταράει ακόμα!!μα καλά 12.31 πμ τέτοια έμπνευση;πολύ ωραίο κείμενο, γεμάτο εικόνες και κάποιες σκέψεις που είδα μέσα από αυτά που γράφατε, τον ευατό μου..πολύ ωραίο κλείσιμο...είναι απίστευτο συναίσθημα όταν κάνεις τέτοιες σκέψεις και καταλήγεις στο ότι είσαι αυτυχισμένος!εξάλλου η ευτυχία βρίσκεται πολύ κοντά μας και σίγουρα σε πολύ απλά πράγματα...καλό σ/κ και φθινοπωρινούς χαιρετισμούς!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Είσαι - η Σταυρούλα - ένα κορίτσι που έχει σπουδαίο ταλέντο να φτιάχνει ολοζώντανες αφηγήσεις με ιδιαίτερη ικανότητα στην διαμόρφωση του περιβάλλοντος, και των χαρακτήρων των ηρώων της. Επειδή δε εμένα η βροχή μου αρέσει έτσι κι αλλιώς και την δίνεις πραγματικά πολύ όμορφα απόλαυσα την αφήγησή σου ακόμη πιο πολύ.

    Υ.Γ Μια εισήγηση μόνο αν μου επιτρέπεις.
    Νομίζω ότι η λέξη "ευτράπελα" ορίζει αστεία πράγματα και όχι δύσκολα ή δυσάρεστα. Μπορεί όμως κάνω και λάθος.

    Για το βραβείο είσαι πανάξια και τα θερμά μου συγχαρητήρια μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. καλό σ/κ..γράφεις όμορφα...καλη σου συνέχεια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Συγγνώμη αλλά μόλις τώρα θυμήθηκα ότι δεν σου είπα ότι είναι όμορφο το σαλόνι σου με τις αλλαγές του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΣΚΟΡΠΙΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ,
    σε ευχαριστώ πολύ καλό Σαββατοκύριακο και σε σένα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Διονύση,
    είπα μια και χειμώνιασε―εδώ έχει ήδη χιόνια στα βουνά― να βάλω ζεστά χρώματα για να σας υποδεχτώ. Χαίρομαι που σου άρεσε, το κείμενο. Θα ήθελα να σε παρακαλέσω, να μην μου μιλάς στον πληθυντικό.... δεν είμαι τόσο γριά..χαχαχαχα....
    Σε ευχαριστώ πολύ πολύ για τα καλά σου λόγια!!!
    Καλό Σαββατοκύριακο και σε σένα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Χριστόφορε,
    για μια φορά ακόμη υποκλίνομαι!!! Σε ευχαριστώ πάρα πολύ που πιστεύεις σε μένα!!!!
    Όσο για την εισήγηση, έχεις απόλυτο δίκιο. Δεν ήθελα να χρησιμοποιήσω κάποια βαρύγδουπη, όμως, αλλά η συγκεκριμένη, είναι και σε μένα κάπως.... Όταν μου έρθει η κατάλληλη θα την διορθώσω, να είσαι σίγουρος.
    Το σαλόνι μου το άλλαξα σε χειμωνιάτικο, γιατί εδώ τις τελευταίες μέρες βρέχει, κάνει κρύο και τα βουνά έχουν χιόνια στις κορυφές τους. Έτσι είπα να χρησιμοποιήσω πιο ζεστά χρώματα.
    Να είσαι καλά!!!! Την καλησπέρα μου!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. homemade,
    σε ευχαριστώ πολύ!!! Καλό Σαββατοκύριακο και καλό χειμώνα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Όμορφο με χειμωνιάτικες εικόνες μας φέρνεις πιο κοντά στην εποχή:))

    Εγώ σε ξενερώνω τελείως με τις δικές μου:))

    Καλό ΣΒΚ με φιλιά θαλασσινά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Zoyzoy,
    μου τι λες;;;;;
    Δεν υπάρχει κάτι τέτοιο, σε καμιά περίπτωση. Εσύ μας δίνεις τόσο όμορφες εικόνες κάθε φορά. Θάλασσα, ήλιο.... Δεν συγκρίνεται το ένα με το άλλο. Εμένα μου αρέσουν πάρα πολύ αυτά που μας βάζεις κάθε φορά!!!!!!
    Ακόμη και οι προβληματισμοί σου και η αγανάκτισή σου!!!!
    Ταυτιζόμαστε με αυτά που μας ανεβάζεις!!!!
    Φιλιά πολλά πολλά, βουνίσια, χειμωνιάτικα και χιονισμένα!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. iperoxo pragmatika geitonissa! gemato ousia! :) kali kiriaki euxomai!!! polla filiaaa! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Leviathan,
    σε ευχαριστώ πολύ, γείτονα!!!! Να είσαι καλά!!!! Φιλιά και καλή εβδομάδα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. To Milch ευχαριστεί την Σταυρούλα για το βραβείο και το παιχνίδι και εύχεται στην Σταυρούλα χρόνια πολλά για την γιορτή της που δεν πρόλαβε να της πει όταν έπρεπε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Milch,
    χάθηκες και ανησύχησα, να σου πω. Εύχομαι όλα καλά, να είναι, για σένα!!!!
    Σε ευχαριστώ πολύ πολύ που δεν με ξέχασες!
    Την καλησπέρα μου!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΜΟΥ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ ΜΕ ΤΙΣ ΝΟΥΒΕΛΕΣ ΣΟΥ!!!!!!
    ΠΟΛΛΑ ΦΙΛΑΚΙΑ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Έφη μου,
    πολύ θα το ήθελα αλλά δεν ξέρω τον τρόπο, ούτε έχω τα μέσα να το κάνω..... σνιφ!
    Δεν πειράζει, όμως! Χαίρομαι που σας αρέσουν και τις διαβάζετε εσείς!!!!!!
    Τα φιλιά μου και την αγάπη μου!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Σταυρούλα είναι υπέροχο...μπράβο σου κορίτσι μου...θαυμάζω τους ανθρώπους που μπορούν και εκφράζονται γράφοντας όμορφα...φιλάκια...
    Η επόμενή μου ανάρτηση θα έχει τα 7 τυχαία πράγματα για τον εαυτό μου...Σ' ευχαριστώ που με διάλεξες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Eva Z.,
    σε ευχαριστώ πολύ!!!! Χαίρομαι που σου άρεσε!!!
    Το βραβείο το αξίζεις και με το παραπάνω!!!!
    Να είσαι καλά!!! Φιλιά και καλημέρες από την Δράμα!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Σταυρούλα μου, το χάρηκα όσο τίποτε αυτή την ώρα. Καιεγώ αυτό απαντώ στην ερώτησή σου. Ναι τελικά είσαι......
    Καληνύχτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. marimar,
    νομίζω ότι η πραγματική ευτυχία κρύβεται στα μικρά μικρά πραγματάκια που πολλές φορές τα προσπερνάμε και δεν τους δίνουμε σημασία!!!
    Να είσαι καλά!!! Καληνύχτα και καλό Σαββατοκύριακο!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τσιγάρο Κρέας ....

Να διευκρινίσω αρχικά ότι δεν θέλω να επιτεθώ σε κανέναν. Μια σκέψη θέλω να καταθέσω, επειδή τυγχάνει να είμαι και καπνίστρια και ......