Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2009

Τι περνάει ώρες ώρες από το μυαλό μου....


Μια παροιμία και μια αλήθεια. Πας να πεις τον πόνο σου και ακούς χειρότερα.
Αυτό σκεφτόμουν πριν από λίγο. Πόσο δύσκολο είναι τελικά το να προσπαθείς να επιβιώσεις, όχι μόνο εσύ, αλλά και ο κόσμος γενικότερα. Νομίζεις ότι είσαι εσύ που βασανίζεσαι, που τίποτα δεν είναι με το μέρος σου.... που είσαι ο ποιο άτυχος άνθρωπος και όλα τα κακά του κόσμου είναι στο δικό σου κεφάλι.
Και τελικά κάνεις λάθος, γιατί αυτός που κάθεται δίπλα σου, έχει βιώσει χειρότερες καταστάσεις από σένα και, ω του θαύματος, χαμογελάει. Έχει βγει δυνατός και νικητής και εσύ σκέφτεσαι, πως το κάνει αυτό; Τι να είναι αυτό που του δίνει τη δύναμη, το κουράγιο για να ξεπεράσει τα δύσκολα; Ο χρόνος, η υπομονή, η τύχη ή ο ίδιος ο άνθρωπος;
Δεν ξέρω και δεν έχω καταλήξει κάπου και η αλήθεια είναι ότι αυτό δεν πρόκειται να το βρω ποτέ, όσο και να το σκέφτομαι. Πάντα όμως θα αναρωτιέμαι. Η μαμά μου λέει ότι ο άνθρωπος είναι το μεγαλύτερο θηρίο και δεν την αδικώ. Αυτό ισχύει. Έχουμε ξεπεράσει τον εαυτό μας και ακόμη ούτε τα μισά από αυτά που θα γίνουν δεν έχουμε δει, ούτε θα προλάβουμε να δούμε, τα εγγόνια μας ίσως; Δισέγγονα;
Αν κρίνω από τις ιστορίες που έχω ακούσει ή ίδια έχω δει, έχω φτάσει να θαυμάζω αυτό το θηρίο, που δεν εξαρτάται η επιβίωση του από το πόσα χρήματα έχει ή ποιες γραμματικές γνώσεις, αλλά από άλλα στοιχεία του χαρακτήρα του, των βιωμάτων του; Κάτι εξίσου καλό που λέει η μαμά μου είναι, τον κακομαθημένο μην τον φοβάσαι, τον καλομαθημένο να φοβάσαι. Έχω σοφή μαμά τελικά δεν νομίζετε; Ο κακομαθημένος ξέρει τι θα πει να είσαι στα δύσκολα και τα καταφέρνει, τι γίνεται όμως με αυτόν που δεν δυσκολεύτηκε ποτέ στη ζωή του; Θα τα καταφέρει; Με κάποιο περίεργο τρόπο όλοι βρίσκουν τον δρόμο τους.
Το αποτέλεσμα είναι ότι σε κανέναν δεν χαρίζεται τίποτα. Μέχρι να κλείσεις τα μάτια σου αγωνίζεσαι και μάλλον όλο το νόημα είναι στην προσπάθεια!

29 σχόλια:

  1. Έτσι είναι Σταυρούλα..
    σοφή η μανούλα σου..

    είναι σαν το γνωμικό: "στενοχωριόμουν που δέν είχα παπούτσια, μέχρι που γύρισα δίπλα μου και είδα κάποιον χωρίς πόδια"..

    πάντα υπάρχουν χειρότερα..

    μιά χαρά είμαστε..
    φαντάσου έστω και για ένα λεπτό την ζωή που βιώνουν οι άνθρωποι στην μαύρη ήπειρο..
    χωρίς τροφή χωρίς νερό..

    φτάνει ή θέλεις κι άλλο παράδειγμα;


    καλησπέρα σου :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οι δυνάμεις που έχει ο άνθρωπος είναι ανεξάντλητες, αρκεί να θέλει να τις εκμεταλλευτεί.

    Καλησπέρα Σταυρούλα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ερύνοε,
    όχι, νομίζω ότι δεν θέλω άλλο παράδειγμα. Χωρίς τα βασικά πως να επιβιώσει κανείς.... αναρωτιέσαι μετά πως τα καταφέρνει μια ολόκληρη ήπειρος, όχι ένας και δύο άνθρωποι....
    Καλό βράδυ!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Λύκαινα,
    αυτό αναρωτιέμαι.... ποιες δυνάμεις είναι τελικά αυτές που κάνουν τον άνθρωπο να μπορεί να επιβιώνει και να ξεπερνάει τα εμπόδια και τις δυσκολίες; Τι τον ωθεί, να ξεπερνάει τα όρια;
    Την καλησπέρα μου και σε σένα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Το Milch πιστεύει ότι η ζωή είναι πολύ κουραστική και άδικη και κανένας δεν ξέρει τι κρύβει ο καθένας πίσω από το προσωπίο του!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Milch,
    στο σκληρή θα συμφωνίσω, άδικη ίσως να μην είναι γιατί ότι δείνεις πέρνεις τελικά. Όσο για προσωπία..... άσε, έχω δει κάτω από κάτι τέτοια, φάτσες που δεν θα ήθελες να ξέρεις ποτέ στη ζωή σου.....
    Καλό βράδυ, φιλιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΝΑ ΗΞΕΡΕΣ ΠΟΣΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΓΕΛΟΥΝ ΚΑΙ ΑΣ ΖΟΥΝ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΑΝΕΧΕΙΑ ΕΧΟΥΝ ΤΟ ΧΑΡΙΣΜΑ ΝΑ ΤΑ ΞΕΠΕΡΝΟΥΝ ΟΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΝ ΤΟΝ ΘΕΟ ΠΟΥ ΖΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ.ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Κύριε Θανάση,
    αυτό που θαυμάζω είναι η δύναμη και το κουράγιο αυτών των ανθρώπων. Ο Θεός δίνει τη δύναμη; Τι να πω;
    Πάντως είμαι ευχαριστημένη με ότι έχω και πραγματικά εκτός από την υγεία δεν θέλω τίποτα περισσότερο, στα άλλα κουτσά στραβά τα καταφέρνω.
    Καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Leviathan,
    τα πρώτα εκατό χρόνια είναι δύσκολα.... μετά συνηθίζεις.....χαχαχα!
    Καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Πάντα υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν χειρότερα και καλύτερα απ' αυτά που εμείς βιώνουμε.
    Το μυστικό ή το κλειδί είναι η καλή διάθεση και η προσωπική προσπάθεια για βελτίωση.
    Αν βελτιώσουμε τον εαυτό μας, βελτιώνεται και η κοινωνία που ζούμε.

    Καλό βράδυ Σταυρούλα μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Συμφωνώ ότι το θέμα είναι να προσπαθείς. Αν και πιστεύω ότι μερικοί άνθρωποι γεννήθηκαν με το κοκκαλάκι της νυχτερίδας και όλα τους έρχονται εύκολα, χωρίς να παλέψουν ποτέ στη ζωή τους. Αλλά και χωρίς λίγη πάλη, πού είναι η χαρά της κατάκτησης;

    Καλημέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Vasiliki,
    αυτό σίγουρα είναι το κλειδί, αλλά πολλές φορές είναι πολύ βαθιά κρυμμένο και θαμμένο και δεν το βρίσκεις εύκολα για να ξεκλειδώσεις το κουτί με τα συναισθήματα που θα βοηθήσουν, αλλά πιστεύω ότι τελικά στα δύσκολα φαίνεται ο πραγματικός άνθρωπος ποιος είναι.
    Την καλησπέρα μου!

    Carina,
    να σου πω την αλήθεια, δεν πιστεύω σε αυτό. Ίσως κάποιοι άνθρωποι να νομίζουμε εμείς ότι έχουν αυτό το κοκκαλάκι, αλλά θα διαπιστώσεις ότι δεν είναι πάντα ευτυχισμένοι. Ο καθένας κουβαλάει ένα σταυρό και για τη δική του πλάτη είναι βαρύς. Έχω δει παιδιά που γεννήθηκαν με πλούτη, αλλά κατέληξαν στα ναρκωτικά γιατί οι γονείς τους δεν είχαν χρόνο να ασχοληθούν μαζί τους. Θυμάμαι έναν παππού που το σπίτι του κάηκε για τρίτη φορά και είπε, γερός να είμαι και θα το ξαναχτίσω..... Αυτό είναι δύναμη ψυχής. Αυτοί καταφέρνουν να επιβιώνουν καλύτερα από τους άλλους. Ο σκοπός είναι να μην σηκώνεις τα χέρια ψηλά και να αφήνεσαι στο έλεος των καταστάσεων.
    Καλησπέρες και φιλιά!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. αυτό το κάτι παραπάνω που έχει κάποιος που είναι δίπλα σου και μαθαίνεις ότι έχει περάσει χειρότερες από εσένα καταστάσεις, είναι η πάροδος του χρόνου που όλα τα σβήνει ή απαλύνει.

    Και αυτός εκείνη τη στιγμή ήταν έτσι ή και χειρότερα από εσένα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Tyler,
    κάπως έτσι πρέπει να λειτουργεί.... Αυτό το ότι ο χρόνος είναι γιατρός, μάλλον ισχύει τελικά!
    Καλό Σαββατοκύριακο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Σταυρούλα μου σοφή η μαμά σου!Να ξέρεις ότι πάντα υπάρχει κάτι χειρότερο από αυτό που μας συμβαίνει τη δεδομένη στιγμή.Το μη χείρον βέλτιστον λέει το ρητό.Να είσαι καλά και μη μαυρίζεις με σκέψεις την ψυχούλα σου.Καλή Κυριακή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Σταυρούλα,
    έχεις δίκιο, αλλά να είναι κάποιες φορές που σε πιάνουν τα υπαρξιακά σου και τότε σκέφτεσαι διάφορα πράγματα, που στις καλές στιγμές ούτε περνάνε από το μυαλό σου. Όλα καλά πάντως!
    Να είσαι καλά και σε ευχαριστώ πολύ!
    Καλή εβδομάδα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. To Μilch καλοεβδομαδίζει την Σταυρούλα για αύριο και της εύχεται καλή βδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Milch,
    καλό βράδυ και σε σένα!!! Καλή εβδομάδα!!! Φιλιά!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. ΦΙΛΗ ΜΟΥ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΣΑΙ ΟΣΟ ΜΠΟΡΕΙΣ ΕΚΕΙΝΑ ΠΟΥ ΣΕ ΕΚΑΝΑΝ ΝΑ ΝΙΩΣΕΙΣ ΟΜΟΡΦΑ.Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΕΧΕΙ ΕΝΑ ΣΤΑΥΡΟ ΝΑ ΣΗΚΩΣΕΙ.
    ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΜΟΝΟ ΜΕ ΧΑΜΟΓΕΛΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Skroutzako,
    σε ευχαριστώ πολύ! Να είσαι καλά και καλή εβδομάδα και σε σένα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. "Το αποτέλεσμα είναι ότι σε κανέναν δεν χαρίζεται τίποτα. Μέχρι να κλείσεις τα μάτια σου αγωνίζεσαι και μάλλον όλο το νόημα είναι στην προσπάθεια!"

    Σοφά λόγια stavroula μου.
    Όσο και όπου να κοιτάξεις γύρω σου θα δείς χειρότερα απ'ότι συμβαίνουν στον καθένα μας.
    Πρέπει να έχεις την δύναμη να σηκώνεις το ανάστημά σου και να συνεχίζεις.
    Όσες σφαλιάρες και να τρώς από την ζωή, πρέπει να συνεχίζεις να ζείς.

    Καλό βραδάκι να έχεις.
    Καλή εβδομάδα.
    Φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Savvina,
    γλυκιά μου, δύο πράγματα μπορείς να κάνεις. Ή να αφήσεις τη ζωή να σε πάρει μπάλα ή να αγωνιστείς.... Το ευτύχημα είναι ότι οι περισσότεροι αγωνιζόμαστε και εκεί είναι η ουσία. Δεν αφήνεσαι έρμαιο των καταστάσεων, βουτάς τη ζωή από τα μαλλιά και της δίνεις και καταλαβαίνει.
    Καλή εβδομάδα και πολλά πολλά φιλιά!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Άργησα, αλλά να 'μαι, ήρθα κι εγώ! Τα τελευταία τρία χρόνια, λόγω προβλημάτων προσωπικών και οικογενειακών, ζω σε κατάσταση "άντε άλλη μια μέρα ακόμη". Ζω σαν απεξαρτώμενος χρήστης, αντέχω άλλη μια μέρα. Δεν πολυβγήκα, δεν πολυχάρηκα, πάντα πιεσμένη, πάντα λυπημένη. Και νόμιζα ότι δεν υπάρχει χειρότερο. Κι όμως όπως λες κι εσύ υπάρχει. Απλώς δεν το βλέπουμε, απορροφημένοι να κοιτάμε τον εαυτό μας. Τελικά κατάλαβα ότι η ζωή είναι ένα πολύ ανθεκτικό πράγμα και πολύ λίγα πράγματα μπορούμε να κάνουμε για να την καταστρέψουμε. Όλα ξεπερνιούνται, όλα, και τα πιο σκληρά. Κι εσύ έχεις αποδείξει την αντοχή σου, Σταυρούλα μου γλυκιά. Φιλιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Κοκκινοσκουφίτσα μου,
    όλοι, μα όλοι έχουμε τα δικά μας και όπως το λες είναι, μας απορροφούν και δεν έχουμε μάτια και αισθήσεις για να κοιτάξουμε γύρω μας..... να καταλάβουμε... αφού περάσει και βγούμε από το λούκι είναι σαν να ξυπνάμε από λήθραργο....
    Μου έχει τύχει και αυτό. Όταν βγήκα από μια πολύ δύσκολη κατάσταση κάποτε, ανακάλυψα ότι όλα είχαν αλλάξει γύρω μου και εγώ δεν είχα πάρει χαμπάρι. Ο κόσμος είχε προχωρήσει ένα βήμα πιο κάτω.... και εγώ έτρεχα να προλάβω.... Τώρα που το σκέφτομαι μου φαίνεται απίστευτο....
    Νομίζω ότι σε όλους συμβαίνει αυτό. Καλή εβδομάδα, γλυκιά μου! Σου εύχομαι από εδώ και πέρα τα καλύτερα!!!!!!! Φιλιά πολλά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Milch,
    τον κακό τον ρωσοπόντιο..... που έφυγε.....
    Καλό απόγευμα.... και μην στεναγχωριέσαι!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Το Milch δεν στεναχωριέται! Το Milch τα παίρνει στην κράνα γιατί ο Alexfarter προσπαθεί να γίνει Milch στην θέση του Milch! Και αντιγράφει το Milch που είχε πάει στην Νέα Υόρκη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Milch,
    κανένας δεν πρόκειτε να σε φτάσει ποτέ....δεν θα γίνει βεζίρης ωωω συγγνώμη Μilch, στη θέση του Milch!!!! Το απαγορεύω και εγώ!!!!
    Καλό βράδυ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Που είναι η Σταυρούλα; Έλειψε στο Milch!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τσιγάρο Κρέας ....

Να διευκρινίσω αρχικά ότι δεν θέλω να επιτεθώ σε κανέναν. Μια σκέψη θέλω να καταθέσω, επειδή τυγχάνει να είμαι και καπνίστρια και ......