Πέμπτη 15 Μαρτίου 2012

Υπέρ άνω κάθε υποψίας.

Το τσάι έκαιγε ακόμη. Το ακούμπησε πάνω στο κομοδίνο κι άναψε το πορτατίφ. Κούμπωσε το πάνω μέρος της πιτζάμας του, τράβηξε το σκέπασμα από το κρεβάτι και κάθισε. Πήρε τα φάρμακα στο χέρι του, διστάζοντας να τα βάλει στο στόμα. Ένα για τον προστάτη, ένα για το ζάχαρο, ένα για την καρδιά, ένα για την χοληστερίνη και μετά τις εισπνοές για τα πνευμόνια του. Αυτά ήταν τα τελευταία της ημέρας. Το πρωί με το που θ’ άνοιγε τα μάτια του, θα ξεκίναγε πάλι την ιεροτελεστία. Ένα για την πίεση, ένα για το ζάχαρο, ένα για την καρδιά, συν τις εισπνοές. Το μεσημέρι το αντιπηκτικό, του ζαχάρου, του προστάτη και πάλι εισπνοές. 
Παράταση ζωής. Μειδίασε. Πήρε το ποτήρι με το νερό στο άλλο χέρι και τα κατάπιε. Σκέφτηκε να μην πάρει το ηρεμιστικό. Θα διάβαζε λιγάκι, θα έπινε το τσάι κι αν δεν βοηθούσαν αυτά, τότε θα το ’παιρνε κι εκείνο. Όταν ήταν νέος. Όταν ήταν νέος...... Πως διάβολο πέρασαν εξήντα χρόνια από τότε που ήταν νέος; Είκοσι χρονών βλαστάρι, με όνειρα, φιλοδοξίες. Τώρα, ένα ραμολιμέντο, με μια αποκλειστική της κακιάς ώρας, που όποτε ήθελε έρχονταν, όποτε ήθελε έφευγε. 
Τα παιδικά του χρόνια ήταν πολύ δύσκολα. Με νύχια και με δόντια, γεμάτος πείσμα, τέλειωσε το γυμνάσιο στο χωριό με έπαινο, περνώντας στην ιατρική. Όταν κατέβηκε στην Αθήνα δεν είχε τίποτα, παρά μόνο ένα κατοστάρικο που του ’δωσε η μάνα του, στερώντας από τα υπόλοιπα παιδιά το γάλα. Τα άλλα παιδιά είχαν πατέρα. Αυτός ήταν το μούλικο της οικογένειας. Είχαν παντρέψει την μάνα του μ’ έναν αγροίκο μόνο και μόνο για να ξεπλύνουν την ντροπή.
Πόσες φορές δεν την είχε σταυρώσει να του πει. Πόσες φορές δεν την παρακάλεσε. Εκείνη τίποτα. Από τους καλοθελητές είχε μάθει ότι ο πατέρας του ήταν ένας παντρεμένος, λεφτάς, που την κορόιδεψε ότι θα την πάρει, χωρίς να της αποκαλύψει την αλήθεια για την οικογένεια που είχε. Όταν έμαθε την αλήθεια, ήταν ήδη τριών μηνών έγκυος. Τι βοτάνια πήρε, τι δηλητήρια, για να το ρίξει, αλλά ο σπόρος είχε φυτευτεί καλά και τίποτα δεν βοήθησε. Οι γονείς της, για να γλυτώσουν την κατακραυγή του κόσμου, την έδωσαν σε έναν παλιάνθρωπο, που το μόνο που τον ένοιαζε ήταν, να έχει μια δούλα μέσα στο σπίτι του.
Ξύλο. Πολύ ξύλο. Όταν δεν άντεχε εκείνη άλλο, τότε βούταγε αυτόν. Μόλις γύριζε από την ταβέρνα του χωριού στο σπίτι, η μάνα του τον έκρυβε στη στάνη, στον αχερώνα, όπου μπορούσε, για να μην ξεσπάσει την μανία του επάνω στο σπλάχνο της. Τις περισσότερες φορές, όμως, δεν την γλύτωνε. Το μόνο που τον κράταγε ζωντανό, ήταν το διάβασμα. Κάθονταν όλο το βράδυ με το λαμπογυάλι και διάβαζε για να τελειώσει το σχολείο. Εκεί τον έστελνε, για ένα λόγο. Για να φαίνεται στους συγχωριανούς του, άνθρωπος του Θεού. Κάθε Κυριακή τους πήγαινε στην εκκλησία, για να λένε όλοι ότι ήταν μεγαλόψυχος  που φρόντιζε την άτυχη γυναίκα και το παιδί της. Και μόλις γύριζαν στο σπίτι, άρχιζε πάλι το μαρτύριο. Όταν πήρε το απολυτήριο στο χέρι, φίλησε την μάνα του κι έφυγε, χωρίς να ρίξει ούτε μια ματιά ξανά πίσω του. Την άφησε στην τύχη της, εκείνη που είχαν διαλέξει οι άλλοι για την ίδια, καταδικάζοντάς την για ένα λάθος, τόσο σκληρά, σαν να έφταιγε για όλα τα δεινά του κόσμου κι ακόμη περισσότερα. 
Στην Αθήνα, νοίκιασε ένα χαμόσπιτο που το ’χε μια γεροντοκόρη. Το πρωί πήγαινε στο πανεπιστήμιο και το βράδυ δούλευε σε ένα ταβερνάκι με μουσική, σαν σερβιτόρος. Τα χρήματα που έβγαζε, λιγοστά, δεν του έφταναν. Ήθελε περισσότερα, αλλά δεν ήξερε που να τα βρει. Γνωριμίες πολλές δεν είχε, αλλά κι αυτούς που ήξερε ή σαν αυτόν ήταν ή χειρότερα. Η σπιτονοικοκυρά του είχε εισοδήματα. Σε κάποια συζήτηση του αποκάλυψε, άθελά της ότι, νοίκιαζε δύο ακόμη διαμερίσματα στο κέντρο. Δεν έχασε χρόνο. Έκανε έρευνα κι έμαθε όσα χρειάζονταν για να ξεκινήσει. Άρχισε να της κάνει τα γλυκά μάτια. Η εμφάνισή του και ο λόγος του ήταν τα μεγάλα του ατού. Ψηλός, με μαύρα πυκνά μαλλιά, μαύρα μάτια κι ένα σώμα που κόλαζε μέχρι και άγγελο. Η καημένη δεν είχε ελπίδες. Έπεσε στην αγκαλιά του σαν ώριμο φρούτο και της έφαγε όχι μόνο τα δύο διαμερίσματα, αλλά και τρεις χιλιάδες λίρες που είχε η καημένη στην άκρη για τα γεράματά της. Μέχρι τότε είχε τελειώσει και το πανεπιστήμιο. Ήταν έτοιμος πια, για να κάνει το αγροτικό του. Πήρε ότι μετρητό είχε αρπάξει από την δύστυχη και έφυγε για ένα απομακρυσμένο χωριό σε κάποιο νησί. Χρόνια μετά έμαθε ότι, πέθανε λίγο καιρό αφότου έφυγε, μέσα στο χαμόσπιτο που του ’χε νοικιάσει, κάτω από άθλιες συνθήκες. Δεν είχε ούτε ένα ξεροκόμματο. Οι γείτονες της στάθηκαν στα τελευταία της. 
Στο νησί που τον ξαπόστειλαν, ένιωθε εγκλωβισμένος, σαν να βρίσκονταν σε κλουβί. Ήθελε να γυρίσει στην πρωτεύουσα, αλλά αυτό δεν ήταν δυνατό να γίνει, πριν ξεμπερδέψει με τη θητεία του. Έκανε υπομονή, μέχρι που από το τίποτα, η ζωή του απέκτησε καινούριο ενδιαφέρον. Ένα κοριτσάκι μόλις δεκατεσσάρων, μοναχοπαίδι και με μεγάλη περιουσία.  Τόσο μεγάλη που άξιζε να φέρει τα πάνω κάτω για να το πάρει από την πατρική αγκαλιά. Δούλεψε μεθοδικά. Την έκανε να τον ερωτευθεί παράφορα, τόσο, που απείλησε τον πατέρα της ότι θα αυτοκτονήσει αν δεν τον παντρευτεί. Και την παντρεύτηκε, όχι για τα κάλλη της, ένα ξερακιανό παιδί ήταν, χωρίς καμπύλες και ομορφιά, αλλά για τα λεφτά της. Το πρόβλημα που προέκυψε αυτή τη φορά ήταν διαφορετικής φύσεως. Η πρώτη ήταν μεγάλη, δεν ήταν δύσκολο να την ξεφορτωθεί. Αυτή εδώ έσφυζε από ζωή. Θα ήταν πιο περίπλοκο, αλλά θα έβρισκε τον τρόπο. Γιατρός ήταν στο κάτω-κάτω.

26 σχόλια:

  1. Εξαιρετικό και με ανατρεπτική εξέλιξη γειτόνισσα! να σαι καλά!! μπράβο!!! θα έχει συνέχεια? φιλιά πολλά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Leviathan,
      σίγουρα θα έχει συνέχεια....
      Σε ευχαριστώ πολύ!!!! Φιλιά γείτονα!!!!

      Διαγραφή
  2. Διαφορετικό ύφος από τα άλλα..
    και πολύ ενδιαφέρον!
    Μαζί με τους άλλους περιμένω τη συνέχεια!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Angelina,
    είπα να ξεφύγω λίγο από το ερωτικό στοιχείο.... για να δούμε.....
    Σε ευχαριστώ πολύ!!!! Καλό βράδυ!!!! Φιλιά κι από μένα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. τι ωραια γραφή - τη καλημέρα μου
    περιμένω συνεχεια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Άσωτε γιε,
      σε ευχαριστώ πολύ!!!! Με τιμά το γεγονός ότι σου αρέσει!
      Την καλησπέρα μου και καλό Σαββατοκύριακο!!!!

      Διαγραφή
  5. Σταυρούλα, είχα μέρες να μπω στην μπλογκόσφαιρα και πέφτω σήμερα στο έξοχο σου διήγημα. Στην αρχή του δηλαδή.
    Άλλαξες θεματολογία με εξαιρετική φυσικότητα και ο τρόπος που το ξεκίνησες υποχρεώνει τον αναγνώστη να περιμένει με πολλή αγωνία την συνέχεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χριστόφορε,
      νιώθω πολύ ευγνώμων και χαίρομαι που σου άρεσε!!!! Εύχομαι να τα καταφέρω και στη συνέχειά του....
      Δύσκολο θέμα επέλεξα και θέλει και μια μικρή έρευνα στο παρακάτω...... για να μπορέσω να είμαι τουλάχιστον ακριβής σε κάποια του σημεία και να μην γράψω κουτουρού ότι να ’ναι. Ίδωμεν.....
      Καλησπέρες!!!! Καλό Σαββατοκύριακο!!!!

      Διαγραφή
  6. ΜΑΣ ΞΕΓΕΛΑΣΕΣ....ΝΟΜΙΖΑ ΟΤΙ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΠΕΡΙ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΥ...ΤΟ ΠΑΣ ΟΜΩΣ ΠΡΟΣ ΑΛΚΗ ΓΙΑΝΝΑΚΑ ΜΕΡΙΑ......ΑΝΤΕ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΤΙ ΣΚΑΡΦΙΣΤΗΚΕΣ ΠΑΛΙ ΦΙΛΕΝΑΔΑ.
    ΦΙΛΑΚΙΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έφη μου,
      όχι και Ξανθόπουλος..... εντάξει, είμαι κατά το ήμισυ πόντια.... αλλά όχι και έτσι.....
      Με έπιασες, ε;;; Σου αποκάλυψα το τρομερό μυστικό της καταγωγής μου που δεν το λέω σε κανέναν για να αποφεύγω την καζούρα..... χαχαχαχαχα!!!! Πλάκα κάνω. Είμαι περήφανη για τις δυο καταγωγές μου, να ’σαι σίγουρη!
      Πάντως να ξέρεις ήμουν φαν του Άλκη Γιαννακά, ειδικά στην ταινία με την Στυλιανοπούλου που τον έλεγε ντελικανή!!!!
      Για να δούμε τι θα τον κάνω αυτόν εδώ που είναι πολύ πολύ κακός άνθρωπος.....
      Φιλιά, φιλενάδα, πολλά πολλά!!!!!! Καλό Σαββατοκύριακο!!!!!

      Διαγραφή
  7. Μου φαίνεται ο ήρωάς σου όλη την δυστυχία και πίκρα που βίωσε την ξερνάει στις γυναίκες που γνωρίζει.
    Γιατί έχω την εντύπωση ότι αυτά τα παιδιά πρέπει να είναι πιο ευαίσθητα και ενάρετα??

    Περιμένω την συνέχεια μ'αγωνία

    Καλό ΣΒΚ με φιλιά θαλασσινά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Zoyzoy,
      κι εγώ αυτή την εντύπωση θα ήθελα να έχω, αλλά όλα τα αστυνομικά, θρίλερ, εκπομπές και δεν ξέρω τι άλλο ακόμη, θέλουν τους κακούς ..... κακοποιημένους στην παιδική ηλικία..... Είπα να ακολουθήσω το πρότυπο..... ξέρω ’γω; Βέβαια δεν είναι ο κανόνας..... Υπάρχουν παιδιά κακοποιημένα που στην μετέπειτα ζωή τους ήταν οι καλύτεροι άνθρωποι!!!!
      Χαίρομαι που άρεσε και σε σένα!!! Φιλιά πολλά πολλά και καλό Σαββατοκύριακο!!!!!

      Διαγραφή
  8. Περιμένω τη συνέχεια. Με ξάφνιασες με το νέο σου πόνημα.
    Φιλιά, αγκαλιές

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. marimar,
      είπα να σοβαρευτούμε λίγο...... χαχαχαχα!!!!
      Φιλιά πολλά πολλά!!!! Καλό Σαββατοκύριακο!!!! Την αγάπη μου!!!!

      Διαγραφή
  9. Πολύ καλό και χαίρομαι που διάβασα στα σχόλια ότι θα έχει συνέχεια. Από τη ζωή τα διηγήματα σου, αληθινά.

    Περιμένω !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Gip,
      σε ευχαριστώ πολύ! Για να δούμε εδώ τώρα, που το θέμα θέλει και ψάξιμο, γιατί παρακάτω, χωρίς έρευνα, δεν θα πετύχω το αποτέλεσμα που θέλω..... Ευτυχώς έχω γνωστή φαρμακοποιό και θα με βοηθήσει..... σε αυτό!
      Να είσαι καλά!!!! Καλό βράδυ και καλό Σαββατοκύριακο!!!!!

      Διαγραφή
  10. Σταυρούλα μου απουσίασα από τη "γειτονιά" και παρ'ολίγον να σε χάσω!
    Τη γνώμη μου για τα γραπτά σου τη γνωρίζεις..
    Δεν είμαι ειδικός.. μα όταν μπαίνω και δεν θέλω με τίποτα να σταματήσω αυτό μου φαίνεται πως είναι η μαγεία της γραφής σου!

    Να είσαι καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιαγιά Αντιγόνη,
      πολύ χαίρομαι που γύρισες!!!! Κι εσύ γνωρίζεις ότι με τιμά πολύ η παρουσία σου και τα σχόλιά σου σε κάθε προσπάθεια που κάνω εδώ μέσα με τα κείμενα που ανεβάζω. Να είσαι πάντα καλά!!!!
      Την αγάπη μου και τα φιλιά μου!!!!!

      Διαγραφή
  11. Εχεις πρόσκληση για παιχνίδι
    αν δεν βαριέσαι πετάξου μια ματιά!

    Καλό βράδυ με φιλιά θαλασσινά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Zoyzoy,
      γλυκιά μου, σε ευχαριστώ πολύ! Το κρατάω λίγο να συνεχίσω το διήγημα και μετά θα παίξω!!!!
      Να είσαι καλά!!!! Τα φιλιά μου και την αγάπη μου!!!!

      Διαγραφή
  12. ειχα καιρο να περασω απο εδω.Παντα εκπληκτικη η γραφη σου.Πολυ ομορφα γραμμενη.
    Να εισαι καλα και καλη εβδομαδα φιλη μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Skroutzako μου,
      σε ευχαριστώ πολύ αγοράκι μου!!!! Να είσαι καλά και καλή εβδομάδα!!!! Τα φιλιά μου!!!!!

      Διαγραφή
  13. Τι θα γίνει τραβάει σε μάκρος αυτή η έρευνα; χα χα χα. Εσύ παιδί μου εξελίσεσαι σε μεγάλη συγγραφέα. Έτσι κάνουν όλοι οι σοβαροί, συγγραφείς για θέματα που δεν γνωρίζουν. Δεν αστειεύομαι. Μπράβο, αλλά και εμείς περιμένουμε.
    Φιλιά και ελπίζω να είσαι καλά. Άσε τι γράφω εγώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. marimar,
    η αλήθεια είναι ότι έχω βάλει την φαρμακοποιό της γειτονιάς να ψάξει και να μου πει για κάτι που θέλω.... και δεν μου απάντησε ακόμη. Λέω όμως πριν από αυτό να το αναπτύξω λίγο.... για να γνωρίσουμε καλύτερα τον ηλικιωμένο κύριο της υπόθεσης....
    Σήμερα ξεκινώ καινούρια συνέχεια...
    Τα φιλιά μου και την αγάπη μου!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τσιγάρο Κρέας ....

Να διευκρινίσω αρχικά ότι δεν θέλω να επιτεθώ σε κανέναν. Μια σκέψη θέλω να καταθέσω, επειδή τυγχάνει να είμαι και καπνίστρια και ......