Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2009

Ο Χειμώνας


Ο καιρός είχε αλλάξει. Από το προηγούμενο βράδυ η θερμοκρασία είχε πέσει κατά πολύ και τα άσπρα σύννεφα που είχαν μαζευτεί, ήταν έτοιμα να ξεκινήσουν τη χιονόπτωση. Ο Κώστας το ήξερε καλά αυτό. Από στιγμή σε στιγμή θα άρχιζε να χιονίζει και είχε προετοιμαστεί κατάλληλα. Ολόκληρο το καλοκαίρι δούλευε για αυτές τις μέρες. Ανέβηκε στο βουνό και έκοψε ξύλα, τα τεμάχισε και γέμισε την αποθήκη. Έφτιαξε στην σκεπή τα κεραμίδια που είχαν σπάσει από τον προηγούμενο χειμώνα και είχε φροντίσει να γεμίσει τον καταψύκτη με κρέατα και λαχανικά. Βέβαια, δεν ξέχασε να γεμίσει τα ράφια στο κελάρι με κονσέρβες, παστό, ελιές και ότι άλλο ήταν δυνατό, γιατί πάντα υπήρχε το ενδεχόμενο του αποκλεισμού από τον υπόλοιπο κόσμο, αν η χιονόπτωση κράταγε κανά δύο μέρες.
Φυσικά και υπήρχαν τα εκχιονιστικά μηχανήματα, αλλά ο κρατικός μηχανισμός ποτέ δεν λειτουργεί όταν τον χρειάζεσαι. «Φύλαγε τα ρούχα σου να έχεις τα μισά.»: του έλεγε η γιαγιά του, όταν ήταν μικρός και πάντα προσπαθούσε να τηρεί αυτή την συμβουλή. Του είχε βγει πολλές φορές σε καλό. Μια φορά την αγνόησε και την πάτησε. Ήταν τότε που είχε έρθει ο διορισμός του και έπρεπε να μετακομίσει από την Αθήνα, βόρεια, σε εκείνο το μικρό χωριό πάνω σε ένα βουνό. Είχε κατά ενθουσιαστεί, γιατί οι ρυθμοί της πόλης τον είχαν κουράσει και έβλεπε όλη αυτή την αλλαγή καταλυτική.
Βρήκε σπίτι, μετακόμισε τα πράγματά του από εκείνη την άθλια γκαρσονιέρα που έμενε τα τελευταία δύο χρόνια και μέσα στο καλοκαίρι εγκαταστάθηκε για τα καλά στο χωριό. Ένιωθε ανανεωμένος και γεμάτος ενέργεια. Έκανε περιπάτους στο βουνό, ανάμεσα στα δέντρα, βόλτες κατά μήκος του ποταμού, χαζεύοντας τα κρύα νερά του, που ποιος ξέρει από ποια μέρη πέρναγε, μέχρι να καταλήξει στην θάλασσα. Πήγαινε στο καφενεδάκι για καφέ το πρωί και έτρωγε στο ταβερνάκι της πλατείας μεσημέρι, βράδυ. Παντού υπήρχε πράσινο, ηρεμία, γαλήνη και για καλοκαίρι η ατμόσφαιρα ήταν δροσερή και ευχάριστη. Ο ίδιος ήταν χαρούμενος και ξεκούραστος.
Οι άνθρωποι σε αυτόν τον τόπο δεν είχαν καμία σχέση με όσους είχε γνωρίσει κατά καιρούς στην πόλη. Ήταν φιλόξενοι και ευγενικοί. Όλοι τον είχαν καλωσορίσει και τον είχαν βοηθήσει να εγκατασταθεί. Έκανε και μερικές καλές φιλίες. Ο Γιάννης με τον Μάρκο, δύο συνομήλικοί του, τον είχαν βάλει στην παρέα τους. Έρχονταν να τον πάρουν είτε για καφέ είτε για φαγητό. Μαζί τους είχε ανέβει στο βουνό, ψηλά στο καταφύγιο. Επειδή έκανε αρκετό κρύο το βράδυ, άναψαν το τζάκι για να ζεσταθούν και με την ευκαιρία έψησαν και μερικές μπριζόλες για να φάνε. Μέχρι το ξημέρωμα, άκουσε σχεδόν όλες τις ιστορίες για το βουνό και το ποτάμι.
Έτσι πέρασε το καλοκαίρι και άρχισαν σιγά σιγά τα πρώτα κρύα. Ο Γιάννης τον είχε προειδοποιήσει πολλές φορές για το δριμύ κρύο του χειμώνα. Του ζήτησε να τον βοηθήσει να μαζέψει ξύλα, τρόφιμα, μαζί με τον Μάρκο, για να κάνει απόθεμα. Αλλά ο Κώστας δεν τους είχε πάρει στα σοβαρά. Καλά χωριό ήταν, αλλά σιγά να μην ήταν δύσκολο να βρει προμήθειες.... θα κατέβαινε στην πόλη ανά τακτά χρονικά διαστήματα και αυτό ήταν όλο. Πόσο αφελής είχε σταθεί.... Το χιόνι είχε ξεπεράσει το ένα μέτρο και εκείνος είχε αποκλειστεί μέσα στο ίδιο του το σπίτι με ελάχιστα ξύλα και τρόφιμα. Αν δεν ήταν οι φίλοι του, που με πολύ κόπο προσπάθησαν να ανοίξουν δρόμο ως εκεί για να τον βοηθήσουν, ίσως να μην τα είχε καταφέρει και να είχε πεθάνει από το κρύο. Έγιναν αχώριστοι.... Από τότε και μετά όλο το καλοκαίρι φρόντιζε να είναι έτοιμος για κάθε δύσκολο ενδεχόμενο.

23 σχόλια:

  1. Μου δημιούργησες εικόνες με το κείμενό σου..
    αλήθεια, πόσο αφελείς οι άνθρωποι της πόλης..
    πώς να φανταστούν οτι το Βουνό, έχει δική του ρότα.. δική του φιλοσοφία και δικό του τρόπο να επιβιώσεις..

    αλλά όπως λένε, αν δέν πάθεις δέν θα μάθεις..

    ποιό φανταστικό χωριό μας περιγράφεις άραγε;

    καλησπέρα σας :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ωραίος ο χειμώνας...καφές ζεστός..αγκαλιά και ταινίες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΚΑΤΑ ΝΕΥΡΟΚΟΠΙ ΜΕΡΙΑ ΚΟΒΩ ΤΗΝ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΟΥ.ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΟΜΩΣ ΩΡΑΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ.ΚΑΛΟ ΒΡΑΔΥ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ευρύνοε,
    το βουνό είναι για ανθρώπους με πείσμα, θέληση και σεβασμό.. γιατί αν δεν το σεβαστείς, τότε και εκείνο δεν θα το κάνει και από αυτή την αναμέτρηση ο χαμένος θα είσαι εσύ.
    Εεεε, εντάξει με έπιασες.... αλλά εδώ το χιόνι το στρώνει μόνο μερικούς πόντους.... πιο πολύ είχα στο μυαλό μου το χωριό της μαμάς μου και όπως λέει και ο κύριος Θανάσης παρακάτω..... είναι δίπλα στο Νευροκόπι....με -25 το χειμώνα.....
    Καλό βράδυ!!!!

    Λασπολόγε,
    και τζάκι..... και ξύλα..... και κόκκινο κρασί.... Τέλεια!!!!
    Καλό βράδυ και σε σένα!!!!

    Κύριε Θανάση,
    το χωριό της μαμάς μου είναι δίπλα στο Νευροκόπι και αυτό είχα περισσότερο στο μυαλό μου όταν έγραφα την ιστορία. Εγώ μένω καμιά τριανταριά χλμ πριν από αυτά τα χωριά, αλλά και εδώ το χιόνι το στρώνει τον χειμώνα.
    Πάντως μέσα έπεσες!!! Σε ευχαριστώ πολύ!!!! Καλό βράδυ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Άμα έχεις αρκετές προμήθειες και καλή παρέα είναι ωραίος αυτός ο αποκλεισμός κοντά στο βουνό.
    Ευτυχώς είμαστε άνθρωποι (εγώ και ο Ευρύνοος) που σεβόμαστε και αγαπάμε την φύση, αλλιώς δεν θα μπορούσαμε ούτε στο κοντινό μας βουνό να ανέβουμε.
    Καλό σου βράδυ stavroula.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Savvina,
    ακριβώς έτσι είναι! Αυτές οι στιγμές θέλουν και τον κατάλληλο σύντροφο, αλλιώς δεν την παλεύεις....
    Να είστε καλά και οι δύο!!!
    Α, καταπληκτικές οι φωτογραφίες που τράβηξες!!!
    Καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ο ΧΕΙΜΩΝΑΣ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΑ ΩΡΑΙΟΣ ΟΤΑΝ ΝΙΩΘΟΥΜΕ ΟΜΟΡΦΑ ΣΤΗΝ ΨΥΧΗ ΜΑΣ ΚΑΙ ΕΧΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΠΑΡΕΑ.ΕΥΧΟΜΑΙ ΠΑΝΤΑ ΝΑ ΠΕΡΝΑΣ ΚΑΛΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Skroutzako,
    καλησπέρα! Τουλάχιστον προσπαθώ!!! Φιλιά και καλό Σαββατοκύριακο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Το Milch ζηλεύει τον Κώστα! Το Milch θέλει να ακολουθήσει το ποτάμι να δει και να μάθει όλα τα μέρη που περνάει πριν πέσει στην θάλασσα! Το Milch συχαίνεται τις μεγάλες πόλεις!

    Καλό Σαββατοκύριακο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Milch,
    σου εύχομαι να ολόψυχα να μπορέσεις να κάνεις αυτό που πραγματικά θέλεις!
    Να είσαι καλά, καλό βράδυ και καλό Σαββατοκύριακο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. πόσο πρέπει να σεβόμαστε την μητέρα φυση,,,αλλά και να προετοιμαζόμαστε....τωρα εκει ειναι ο παραδεισος εκεί.....νάσαι καλά πολύ ωραία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Χειμώνας, ο τρελός χορός της φωτιάς μέσα στο τζάκι, συναγωνίζεται το βαλς των νιφάδων που πέφτουν απαλά έξω από το τζάμι ξαπλώνοντας νωχελικά πάνω στο χώμα.Γαλήνη.

    Καλό Σαββατοκύριακο Σταυρούλα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. homemade,
    όλοι ξέρουμε τι γίνεται όταν δεν σεβόμαστε τη φύση και όταν την υποτιμούμε. Σε ευχαριστώ πολύ, καλό Σαββατοκύριακο!

    Λύκαινα,
    αυτό περιμένω για το χειμώνα... να αρχίσει να χιονίζει και εδώ πάνω, μέχρι στιγμής, κάθε χειμώνα βλέπουμε αυτές τις εικόνες!
    Καλό Σαββατοκύριακο και σε σένα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Το Milch ολοκλήρωσε το Όταν έκλασε η Νίτσα και αύριο θα αρχίσει καινούριο μυθιστόρημα! Το Milch και η Σταυρούλα είναι συνάδελφοι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Αγαπητό Milch,
    χαίρομαι για την τιμή που μου κάνεις!!! Περιμένω με αγωνία το καινούριο μυθιστόρημα!!!
    Φιλιά και καληνύχτες!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Πώπω δεν θ'αντεχα με τίποτα τόσο βαρύ Χειμώνα!
    Υποφέρω λέμε στο κρύο!Δεν τον αντέχω και ειδικά τα χιόνια.Κάτι ήξερε ο Θεός και μ'εστειλε σε νησί!
    Αλλά θα'ναι υπέροχα στο τζάκι!!
    Πολύ ζωντανή η ιστορία σου !

    Καλή Κυριακή με φιλιά θαλασσινά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Zoyzoy,
    το κρύο το χειμώνα εδώ πάνω είναι χοντρό και δεν κρυώνεις τόσο. Η υγρασία είναι χειρότερη, γιατί τρυπάει τα κόκκαλα....
    Πάντως τα νησιά το χειμώνα έχουν γλυκό κρύο και δεν κρυώνεις εύκολα, το ξέρω. Να είσαι καλά εκεί στο νησί, γιατί και η θάλλασα έχει την ομορφιά της!!!
    Καλή εβδομάδα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Πολύ όμορφη ιστορια Σταυρούλα μου! Κι εμένα μου αρέσει ο βαρύς χειμώνας αλλά στην περιοχή που μένω έχουμε την ατυχία να μην χιονίζει πολύ.
    Φιλιά και καλή σου εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. etsi einai pa8aineis kai ma8aineis omos! kali evdomada!! filia! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Το Μilch πέρασε στην Σταυρούλα καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Μάτα,
    σε ευχαριστώ πολύ. Νομίζω ότι στον περισσότερο κόσμο αρέσει το χιόνι, επειδή γίνονται όλα άσπρα!
    Πάντως εκεί που είσαι σίγουρα το κρύο θα είναι τσουχτερό έτσι και αλλιώς!!!
    Καλή εβδομάδα και σε σένα!!!!

    Leviathan,
    ο νόμος της φύσης να το πω; Από τα λάθη μας μαθαίνουμε....
    Καλό βράδυ από Δράμα!!!!

    Milch,
    καληνύχτες και φιλιά!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Το Milch κρυώνει πολύ με τον καταραμένο τον χειμώνα! Θέλει να έρθει η ζέστη! Το Milch παρακαλάει την Σταυρούλα να γράψει μια ιστορία με καλοκαίρι η έστω με άνοιξη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Milch,
    θα προσπαθήσω... αν και η ψυχολογία μου σήμερα μόνο για χειμώνες και βροχές είναι......
    Φιλιά!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τσιγάρο Κρέας ....

Να διευκρινίσω αρχικά ότι δεν θέλω να επιτεθώ σε κανέναν. Μια σκέψη θέλω να καταθέσω, επειδή τυγχάνει να είμαι και καπνίστρια και ......