Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2011

Τα κοινόχρηστα.....

Πριν συνεχίσω το κομμάτι με την Harley, θέλω να σας μιλήσω για ένα θέμα που καίει (δεν καίει, πρέπει να πω καλύτερα) όλη την Ελλάδα...... Τα κοινόχρηστα και το πετρέλαιο.
Τα προηγούμενα χρόνια, δεν ήταν και τόσο τραγικό που έκανε κρύο το χειμώνα. Βάζαμε πετρέλαιο και όλα καλά. Έκαιγαν τα καλοριφέρ τρεις ώρες το πρωί, δύο το μεσημέρι και τέσσερις το βράδυ. Μέχρι την άνοιξη, παρακαλώ!!!! Τι ωραίες μέρες, ε; Το χαιρόσουν, βρε παιδί μου! Ειδικά όταν έριχνε και κανένα χιονάκι  τον Φεβρουάριο, ήταν η καλύτερή μας. 
Τώρα;;;;;; Τώρα το πετρέλαιο έγινε απλησίαστο. Ούτε σταγόνα δεν μπορείς να βάλεις στον καυστήρα της πολυκατοικίας. Τι χρυσός και χαβιάρι;;;;;; Αν γέμιζε ο καυστήρας με αυτά, πιο φθηνά θα την βγάζαμε (εντάξει.... που λέει ο λόγος, θέλω να πω.....). 
Πέρυσι, τον χειμώνα που ήδη είχε αρχίσει να γίνεται όλη αυτή η αύξηση του πετρελαίου, πληρώναμε κάθε μήνα ένα σκασμό λεφτά, αλλά δεν ζεσταινόμασταν. Το σπίτι μας βρίσκεται στον πρώτο όροφο, από κάτω έχει πυλωτή και γύρω γύρω τίποτα. Με δύο ώρες που έκαιγαν τα καλοριφέρ το πρωί και δύο το βράδυ δεν ζεσταίνοταν ο χώρος. Έπαθα κι ένα γερό κρυολόγημα που κράτησε ούτε λίγο ούτε πολύ τέσσερις μήνες..... Αφού δεν έπαθα πνευμονία, πάλι καλά. Και για του λόγου του αληθές, δείτε τι πλήρωσα πέρυσι τον Ιανουάριο και τον  Φεβρουάριο.


Μετά από αυτά τα εξωφρενικά ποσά, χωρίς καθόλου ζέστη στο σπίτι, το συζητήσαμε με τον Γιώργο και καταλήξαμε ότι αυτό που μας συνέφερε ήταν, να βγάλουμε τα καλοριφέρ από το διαμέρισμα και να βρούμε, άλλο τρόπο να ζεσταθούμε (δεν ντρέπεστε λίγο.... όλο το πονηρό έχετε στο μυαλό σας.....ντροπή!) και τον βρήκαμε!!!!!! Τους εξηγήσαμε στην συγκέντρωση ότι δεν είμαστε διατεθειμένοι να πληρώνουμε τα μαλλιοκέφαλά μας, είναι δικαίωμά μας να βγάλουμε τα σώματα και θα πληρώνουμε το 30% που λέει ο νόμος για το πετρέλαιο που μας αναλογεί. Στην αρχή δεν τους άρεσε η ιδέα, αλλά εμφανίστηκαν κι άλλοι δύο που ήθελαν το ίδιο, με αποτέλεσμα να υποχωρήσουν οι υπόλοιποι και να δεχθούν την απόφασή μας. 
Έτσι, την προηγούμενη εβδομάδα, έφτασε από το χωριό το βαρύ πυροβολικό και βρήκε την θέση του μέσα στο σπίτι.
Όχι, πείτε μου, δεν είναι μια κούκλα;;;; Και όλη από μαντέμι!!!! Με το που πυρώσει καλά, δεν μπορείς να την πλησιάσεις σε ακτίνα δύο μέτρων!
Με τι την γεμίζω;;;; Με αυτά!!!!


Αγόρασα αυτά τα ξύλα με λιγότερα χρήματα από αυτά που θα έδινα στο πετρέλαιο, αλλά η διαφορά είναι ότι ανάβω την σόμπα όποτε θέλω, όσο θέλω και θα περάσω τον διπλάσιο χρόνο. Αφήστε που και που λείπω από το σπίτι, το κάρβουνο που μένει, κρατάει τη ζέστη, μέχρι να γυρίσω! Δεν είναι φοβερό;;;;
Προσάναμμα;;; Όσο θέλετε!!!
Πριονίδι, τι καλύτερο;
Και η έκπληξη ήρθε, με τα κοινόχρηστα του προηγούμενου μήνα που καλούμαστε να πληρώσουμε.... χωρίς τον μαύρο χρυσό μέσα!!!!



Δεν πίστευα στα μάτια μου! Και λιγότερα κοινόχρηστα και ζεστάθηκε το κοκαλάκι μου!!!! Αμ πως;;;;

16 σχόλια:

  1. ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΜΟΥ ΚΑΛΟΡΙΖΙΚΙΑ!!!!!!!!!
    ΑΝ ΖΕΣΤΑΙΝΕΤΑΙ ΟΛΟ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΟΥ ΟΚ! ΒΑΛΕ ΚΑΙ ΣΤΟ ΜΠΑΝΙΟ ΕΝΑ ΑΕΡΟΘΕΡΜΟ, ΚΑΤΙ ΤΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΑΓΩΝΕΤΕ ΚΑΙ ΠΑΡΕ ΜΠΟΛΙΚΑ ΞΥΛΑ!
    ΠΟΛΛΑ ΦΙΛΑΚΙΑ!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Έφη,
    η σόμπα είναι δίπλα στο μπάνιο!!!!! Ο τοίχος ζεσταίνεται τόσο πολύ που το μπάνιο γίνεται ιδανικός χώρος!!!!!
    χαχαχαχα!!!!
    Ξύλα πήρα πάρα πολλά. Στη φωτογραφία φαίνεται η πρώτη σειρά. Από πίσω έχει άλλα τόσα!!!!!
    Φιλιά πολλά πολλά από Δράμα!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τελικά δεν είναι δράμα στην Δράμα. Μάλλον χορόδραμα!!!! απο τη χαρά σας. Είστε τυχεροί που η διαρρύθμιση του σπιτιού σας εξυπηρετεί μια τέτοια λύση. Εμείς ανάβουμε μόνο 2 ώρες κάθε βράδυ και στην πόρτα του μπάνιου σπρωχνόμαστε ποιός θα προφτάσεις να πλυθεί με τη θέρμανση. Θα βγάλω πρόγραμμα!!!!! Τις υπόλοιπες ώρες το σπίτι είναι κρύο χωρίς να έχουν αρχίσει τα κρύα του χειμώνα. Ζέστανε μας σε παρακαλώ με τη συνέχεια της ιστορίας σου!!!!
    Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σταυρούλα μου πραγματικά μια κούκλα είναι!
    Βρήκες την καλύτερη λύση! Εδώ δεν γίνεται....
    Το σπίτι μέχρι να ζεσταθεί κρυώνει.. ευτυχώς που είμαι μόνη και δεν στριμωχνόμαστε στο μπάνιο σαν την marimar..ΧΑ!

    ΤΗΝ ΑΓΆΠΗ ΜΟΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. kai poli kala kanate geitonissa! eleos me auto to petrelaio...

    polla polla filia kai kalo vradi euxomai!! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δεν λέω ωραία η ξυλόσομπα αλλά θυμάμαι που είχε η αδελφή μου πριν χρόνια γινόμασταν όλοι καπνιστοί,μύριζε μέχρι και το βρακί μας τσίκνα(καπνιά) ασε που της στοίχιζαν τα ξύλα ένα περίδρομο λεφτά!
    Βέβαια εκεί είναι πάμφθηνα και αξίζει τον κόπο!

    Καλορίζικη θέλω εντυπώσεις
    Φιλιά θαλασσινά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. marimar,
    το ευτύχημα είναι ότι το σπίτι μένει όλη την ημέρα ζεστό κι ας μην ανάβει η σόμπα συνέχεια. Την έχω βάλει και δίπλα στο μπάνιο οπότε καταλαβαίνεις ότι η θερμότητα που τραβάει το ντουβάρι κάνει το μπάνιο σάουνα.... χαχαχα!
    Όσο για την ιστορία με την Νικολέτα και τον Ηλία... την δουλεύω, αλλά δεν ανέβασα ακόμη γιατί δεν μου βγαίνει όπως πρέπει....
    Την καλησπέρα μου και την αγάπη μου!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Γιαγιά Αντιγόνη,
    δεν γινόταν διαφορετικά. Τα χρήματα για το πετρέλαιο ήταν πάρα πολλά και τώρα με την οικονομική κρίση δεν βγαίνουμε να δίνουμε κάθε μήνα διακοσάρικα....
    Μακάρι να γίνουν τα πράγματα καλύτερα, αλλά όσο είναι μεθοδευμένα και προσεκτικά σχεδιασμένα για να γίνει η κρίση πιο μεγάλη.... δύσκολα τα βλέπω....
    Ελπίζω όμως ότι κάποια στιγμή όλο αυτό θα αλλάξει προς όφελός μας!
    Τα φιλιά μου και την αγάπη μου!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Leviathan,
    δεν είχαμε άλλη λύση. Ή θα μέναμε άφραγκοι ή θα βάζαμε σόμπα για να μπορούμε να πληρώνουμε τις άλλες μας υποχρεώσεις.....
    Τα φιλιά μου, γείτονα!!!! Καλό βράδυ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Zoyzoy,
    θέλω να σου πω το εξής. Όντως εδώ πάνω τα ξύλα είναι πιο φθηνά, γιατί ο τόπος προσφέρεται. Όσο για την σόμπα, φτιάξαμε καμινάδα που χωράει ολόκληρο τον Άγιο Βασίλειο!!!! χαχαχαχα.
    Αυτό σημαίνει ότι η σόμπα τραβάει πολύ καλά και δεν καπνίζει μέσα στο σπίτι. Το άλλο που έχω να σου πω είναι ότι η σόμπα βρίσκεται στην είσοδο του σπιτιού και όταν την φορτώνω ξύλα και κάει ζεσταίνει εκατό τετραγωνικά σπίτι με τέσσερα δωμάτια. Σήμερα χαρακτηριστικά, άνοιγα τις πόρτες και τα παράθυρα γιατί το παράκανα με το φόρτωμα και κόντεψα να πάθω αποπληξία....χαχαχαχα!!!!
    Σε ευχαριστώ πολύ για την ευχή! Να είσαι καλά!!!!
    Φιλιά πολλά πολλά από την παγωμένη Δράμα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Πολύ καλή ιδέα με την σόμπα. Όχι μόνο για το οικονομικό αλλά και για την αίσθηση της εστίας, της φωτιάς. Ωραία πρωτοβουλία που έγραψες για αυτό το θέμα. Εάν θες ρίξε μια ματιά στο www.mankey.eu και εάν σε ενδιαφέρει να συμμετέχεις με άρθρα σου, ιδέες ή οτιδήποτε άλλο, απλά στείλε ένα email στο mankey.eu@gmail.com
    Καλή συνέχεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Mankey,
    σε ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση. Πολύ ευχαρίστως να κάνω την επίσκεψη.
    Η ιδέα της σόμπας τριγύρναγε από πέρυσι στο μυαλό μας. Και ναι έχεις δίκιο, δεν ήταν μόνο το οικονομικό που μας έβαλε στην διαδικασία. Μεγαλωμένη στην πρωτεύουσα δεν ήξερα από σόμπες και τα συναφή, αλλά τα τελευταία χρόνια στη Δράμα ανακάλυψα, ότι , η απλότητα είναι πιο γοητευτική!!!!!
    Την καλησπέρα μου και σε ευχαριστώ για την επίσκεψη!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Συγνώμη μένεις σε πολυκατοικία; Πού το πήγες το μπουρί από τον 1ο όροφο; Δεν διαμαρτυρήθηκαν οι άλλοι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. πατωματα,
    ναι, μένω σε πολυκατοικία. Επειδή είμαστε άλλες τρεις οικογένειες που δεν μπορούσαμε άλλο να πληρώνουμε και να μην ζεσταινόμαστε, συμφώνησαν όλοι. Εξάλλου υπάρχουν τζάκια σε διαμερίσματα, οπότε δεν μπορούσαν να αρνηθούν. Έκανα κι εγώ δική μου καμινάδα και την έβγαλα στην ταράτσα. Με διακόσια ευρώ πήρα μπουρί δώδεκα μέτρα. Τώρα απολαμβάνω την ζέστη και δεν κρυώνω πια!!!!
    Την καλησπέρα μου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Σε ζηλεύω. Εγώ ζω σε πολυκατοικία με 15 διαμερίσματα και φοβάμαι οτι θα είναι δύσκολο να συνεννοηθούμε...Ωστόσω εδώ και καιρό το ψάχνουμε προς αυτή την κατεύθυνση. Να δούμε...


    Ευχομαι χρόνια πολλά και καλή ζεστή Πρωτοχρονιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Την καλύτερη λύση σκέφτηκες, και για ζέστη και για να μειωθούν κατακόρυφα τα κοινόχρηστα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τσιγάρο Κρέας ....

Να διευκρινίσω αρχικά ότι δεν θέλω να επιτεθώ σε κανέναν. Μια σκέψη θέλω να καταθέσω, επειδή τυγχάνει να είμαι και καπνίστρια και ......